Одржана четвртата конференција “Неолитот…

Одржана четвртата конференција “Неолитот во Македонија” На четвртата конференција “Неолитот во Македонија” одржана на 12 ти и 13 ти декември во Археолошкиот музеј на Македонија, во чест на истакнатиот археолог Восилав Санев, беа изложени 15 реферати презентирани од македонски, српски, бугарски, грчки , италијански , британски и шпански археолози кои говореа за најновите сознанија поврзани […]

Отворање на изложбата “40 години од првите археолошки…

Отворање на изложбата “40 години од првите археолошки истражувања на локалитетот Тумба Маџари” Манифестацијата “Недела на археологијата” која се реализира петта година по ред и постепено прераснува во традиционален настан на Археолошкиот музеј, започна со денешното отворање на изложбата “40 години од првите археолошки истражувања на локалитетот Тумба Маџари”. Изложбата ќе биде отворена за посетителите […]

Покана за отворање на изложбата „40 години од првите археолошки…

Покана за отворање на изложбата „40 години од првите археолошки истражувања во неолитската населба Тумба Маџари во Скопје” НУ Археолошки музеј на Македонија на 11.декември 2018 година, во 13.30 часот, Ве поканува на отворање на изложбата „40 години од првите археолошки истражувања во неолитската населба Тумба Маџари во Скопје”. Со оваа изложба воедно се одбележуваат […]

10 ГОДИНИ ОД ИЗГРАДБАТА НА НЕОЛИТСКОТО СЕЛО ВО ТУМБА МАЏАРИ

Потребата за ревитализација на археолошкиот локалитет Тумба Маџари, а особено развивањето на чувството за грижа и валоризација за најстарите културни достигнувања на нашите предци кај пошироката јавност,  ја создаде идејата за изградба на Неолитското село, како музеј под отворено небо. Со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија и Општина Гази Баба, а во […]

Отворање на археолошката изложба “Некрополите на Мали…

Отворање на археолошката изложба “Некрополите на Мали Дол” во музеј на Град Неготино Денес, во музејот на Град Неготино се одржа отворањето на изложбата “Некрополите на Мали Дол”. Изложбата ја отвори Драгица Чекорова, дирекорката на музејот на Град Неготино и м-р Горан Санев, директор на археолошкиот музеј на Македонија , промотор на изложбата е проф. […]

Покана за отворање на изложбата “Некрополите на Мали…

Покана за отворање на изложбата “Некрополите на Мали Дол” Музејот на град Неготино има чест да Ве покани на отворање на археолошката изложба “Некрополите на Мали Дол” во среда на 17 ти Октомври во 13ч.

”Нов Културен Бран“ во “Неолитското село” во Тумба Маџари

Во рамките на манифестацијата ”Нов Културен Бран“ на 13.10.2018 година,  во “Неолитското село” како дел од  археолошкиот локалитет Тумба Маџари, се реализира концерт мјузикалот на “Силви Бенд”  насловен “Коштана“. Овој музички етно перформанс  исполнет со богати кореографии беше вистинско доживување за публиката. Проектот е финансиран од Министерството за култура на Република Македонија, со цел културата […]

Одржана првата прес конференција за претстојната изложба “100 години Требениште” во Софија, Бугарија

Денес во Националниот археолошки институт и музеј при Бугарската академија на науки во Софија беше одржана првата прес конференција за престојната изложба “100 години од откривањето на некрополата Требениште”. На прес конференцијата беа присутни директорот на Археолошкиот музеј на Македонија, м-р Горан Санев заедно со кустос советник м-р Перо Арџанлиев , директорот на НАИМ при […]

Започнаа подготовките за големата интернационална и јубилејна изложба “100 години Требениште”.

Археолошкиот музеј на Македонија во ноември ќе го одржи отворањето на интернационалната изложба насловена “100 години од откривањето на некрополата Требениште ”. Поради подготовките кои се во тек, вториот кат од поставката на музејот е затворен за посетителите. Изложбата се организира во соработка со Народниот музеј од Белград и Националниот археолошки институт и музеј при […]